Kan man bli god som voksen?
0
(0)

I kjølvannet av Magnus Carlsens bravader og sjakksendingene på TV har det kommet mange nye sjakkspillere. Er du en av de som lurer på hvor god du kan bli i voksen alder?

Jeg kjenner voksne som ikke husker koden til bankkortet sitt. Istedenfor å tenke fire tall gjør de isteden en fingerbevegelse, akkurat som om det er fingeren som husker koden. Det ser sprøtt ut, men det fungerer. Slik har de som startet med sjakk som barn det det også. Det er akkurat som om hendene tar over tenkingen, og de kan derfor hamre ut en vinstmetode, slik de har gjort hundre ganger før. Skummelt, ikke sant?

Tren!

Jeg skal skremme deg litt til. Ja, gjennom å spille uhorvelig mange partier har barn teknikken i fingrene, muligens helt til ryggmargen.  De kan derfor ting som voksne bare kan misunne. Er de heldige har de også foreldre som kjører dem rundt på turneringer, og mens mor og far lager middag kan de spille lyn på nettet.

Ta det med ro – det som følger er i favør av oss voksne. 

Ja, vi voksne har noen fordeler vi også. Vi kan nemlig være målrettete, systematiske og kritiske.

Din livserfaring gir deg forutsetninger til å se hvilken form for trening som fungerer. Dessuten kan du se deg selv utenifra, og vite hva slags treningsform som passer nettopp deg.  Så før du kaster deg ut i noe kan du ha et kritisk blikk og tenke deg litt om. Tiden du har til rådighet må disponeres, og unyttige ting må derfor lukes bort.

Barn har tid, du har valgmuligheter

Det jeg prøver å si er at tiden barn har til rådighet kan kompenseres av noen gode valg.

I turneringer hender det jeg møter et barn. Jeg ser på dem og ser masse energi, vilje og kreativitet. Jeg ser også mye impulsivitet og utålmodighet. Deretter tenker jeg litt på hvem jeg er. Jeg er kanskje litt treg, men jeg har blitt ganske klok og tålmodig. Jeg har også blitt ganske slu og sleip. Mens et barn går rett etter strupen i et kongeangrep, vet jeg at det finnes flere veier til målet.

Jeg vet om voksne som hater å spille mot barn. Jeg vet også om de som har unge og fremadstormende som sine favorittmotstandere.    

Ettersom du leser dette regner jeg med du er motivert til å bli en bedre spiller. Kanskje det beste steget i denne omgang er å tenke litt over hva du vil:

Gjør det du liker!

Meld deg opp på sjakktrening.no
Dette får du på sjakktrening.no. Bli med i dag!

Hvordan liker du å lære? Noen liker å lese om sjakk, mens andre liker å se på video. Noen liker å løse oppgaver, mens andre kun vil spille. Jeg har stor tro på å gjøre det man liker, for da gjør man mye av det. 

Hvordan skal du disponere tiden din? Det er gøy å spille, men kanskje det er lurt å fordele tiden på trening og spilling. Jeg ser på nettspillingen som plassen der jeg kan teste ut ting jeg har lært meg, samtidig som det er lek og moro.

Har du et mål? Er det for eksempel å nå et ratingtall på nettet? Ved å ha et slikt mål kan det hende du legger litt ekstra inn i partiene du spiller, og kanskje du velger å spille når du er kvikk og opplagt? Etter hvert kan det være nyttig å legge inn noen delmål som gjør at du kan trene på spesifikke sider av spillet. Slik vil vi snakke mer om på videoene våre.

Hva skal du nære deg nå?  Det viktigste som må til for å bli en bedre spiller er å lære deg nye ting. Jeg har for eksempel alltid en åpning jeg lærer meg. Slik sikrer jeg at jeg ikke står på stedet hvil. 

Etter å ha lest disse ordene håper jeg du ble litt ekstra motivert. Jeg er overbevist om at man kan bli en veldig god sjakkspiller, selv om man starter sent. Det er bare å bestemme seg for nettopp det!

Kjetil og jeg gleder oss til å være med deg på veien mot å bli en bedre spiller!

PS! Jeg kan ikke skrive en sjakkpost uten et diagram – hvit trekker og vinner:

Dette er fra partiet Kasparov – Shirov i Astana 2001.

Ikke juks og se på løsningen før du har forsøkt deg, da!

Klikk her for løsning på oppgaven

Hvor nyttig var dette?

Klikk på en stjerne for å gi vurdering

Gjennomsnitt 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen stemmer hittil, vær den første til å vurdere videoen

Kan man bli god som voksen?